germany

Обмислят ограничения за пътуване; на границата с антигенен тест

До късно през нощта евролидерите търсиха възможност за ограничаване на новия вод на коронавируса. Европейската комисия предложи да има „тъмночервени“ зони на континента, в които коронавирусът се разпространява по-бързо. Всички, освен съществените пътувания от тези зони ще бъдат ограничени.

Лидерите на ЕС се обединиха около мнението, че трябва да се постигне съгласие относно общи стандарти за сертификати за ваксини за медицински цели. За по-късно обаче дебатът дали те да бъдат използвани, за да се даде възможност за пътуване, както искат Гърция и Испания.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен определи здравната ситуация в Европа като много сериозна заради новите варианти на вируса и нарастване на инфекциите. И заяви, че държавите не трябва да затварят границите си, за да гарантират функционирането на единния пазар, включително потока на стоки и пътуванията за трансгранични работници.

Не можем да изключим затварянето на граници

Германския канцлер Ангела Меркел не изключи възможността за затваряне на граници, но заяви, че това може да бъде предотвратено чрез сътрудничество в рамките на Европейския съюз.

Лидерите искат и 27-те държави-членки да се споразумеят за общ сертификат за ваксинация до края на януари, който всички страни да приемат.

В същото време стана ясно, че лидерите на държавите в ЕС одобриха използването на антигенни бързи тестове и взаимното им признаване.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com