Нито дума за здравеопазване, корупция и регулатори в програмата на ГЕРБ

Докато Борисов е притиснат да се обяснява пред електората на ГЕРБ за срамния си сговор с Пеевски, избирателите започват да забелязват и другото съществено предателство. На 21 май ГЕРБ представи управленската си програма и в нея липсват ангажименти и позиции по ключови за страната въпроси, по които иначе говорят само на събития.

На презентацията Борисов изглеждаше като обикновен зрител в публиката, а не като лидер с визия, който задава посоката за управление на партията. Още по-скандално, той дори клати глава неодобрително при представянето на обещанието за доизграждане на тунелите под Шипка и Петрохан.

Манифестът на ГЕРБ не включва нито дума за управленска визия в сектор здравеопазване. Въпреки че социологическите проучвания са категорични, че здравето е приоритет за българите, а проблемите са много, ГЕРБ не се срамуват да обърнат гръб изцяло на темата.

България вече има Национална здравна карта, Национална аптечна карта, дигитални пациентски досиета – все инструменти, които дават платформа за по-добри политики. Те обаче липсват в програмата и ангажиментите на ГЕРБ.

Дали защото са поели ангажимент да работят за частни печалби, вместо в интерес на хората, дали защото са напълно некомпетентни да предложат решение за подобряване на качеството на здравеопазването, за недостига на медицински специалисти и лекарства, за липсата на достъп до здравни услуги в отдалечените места? Въпросите са много, отговори липсват.

Предателството на ГЕРБ към избирателите е фрапиращо и поради отсъствието на каквато и политика за Русия, на фона на все по-последователната политика на Европа за възпиране на агресора. Очевидно е, че след двата кабинета на ПП-ДБ, Борисов явно е “плеснат през ръцете” от руските си повелители.

Това пролича и при бездействието на ГЕРБ по отношение на грабежа “Боташ”, договорен от служебното правителство на Радев. Изтеклата пътна карта за Турски поток затвърди онова, което всички знаехме – че Борисов е евроатлантик само на думи. Доказа го и поведението на служебния премиер Главчев, който явно под команда опита да саботира последователната позиция на България за осъждане на клането в Сребреница.

Друга очаквана черна дупка в програмата на ГЕРБ е по темата, за която Пеевски натисна Борисов и така е не се състоя обещаната ротация – реформа на службите и регулаторите. В програмата им няма нищо за КПК и КОНПИ, нищо за службите за сигурност – ДАНС, ДАР, ДАТО, НСО, нищо за Висшия съдебен съвет.

Единственият път, когато споменават КПК, е в контекста на специализираните звена: “В случай че сигналите касаят корупционно поведение на лица от ръководния състав на институцията, явяващи се лица по чл. 6, ал. 1 от Закона за противодействие на корупцията, специализираните звена следва незабавно да уведомят за това Комисията за противодействие на корупцията”. За реформа в службите ГЕРБ и ДПС нямат намерение да направят нищо, за да не загубят скритата власт, с която държат България в задушаваща хватка и ограбват бъдещето ни вече 30 години.

От представената на 21 май програма на ГЕРБ липсва и какъвто и да е политически ангажимент за решаване на проблемите, свързани с въглищните електроцентрали. Хората от Стара Загора, Кюстендил и Перник бяха лъгани две десетилетия от енергийната мафия, тежко обвързана с ГЕРБ, с любезната помощ на профсъюзите, които вместо да работят за осигуряване на алтернативна икономика в регионите, поддържаха на изкуствено дишане и с пари от общия национален бюджет добив на една остаряваща, все по-скъпа и неизгодна за България електроенергия.

По тема борба с корупцията ГЕРБ предлагат само раздуване на администрацията със създаването на специализирани звена във всички държавни институции, чиято основна дейност да бъде свързана с превенцията, провеждането на образователни програми, както и извършването на вътрешни проверки по сигнали за корупция, касаещи служителите на съответната институция. Как такова разширяване на администрацията ще доведе до реални резултати и как се отразява на консервативния бюджет и нисък дефицит – отговор няма.

На фона на компроментираните и вече опротивели лица на ГЕРБ, начело на листите им в цялата страна, програмата не изглежда по-привлекателна. Остава логичният въпрос: На какво залага лидерът на ГЕРБ за изборния ден. Отговорът изглежда познат: на три синджира администрация, плюс още контролиран вот от изнудвания години наред вече бизнес, а защо не и на няколко чувала “верни” бюлетини, както от години всички служби знаят, че се процедира. Наказани за аферата “Костинброд” имаше ли? Не се очаква и сега да има.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com