море

Научни центрове ще се борят със замърсяването на Черно море с пластмаса

Научни центрове за изследване и мониторинг на екологичното състояние на местните екосистеми ще се борят срещу замърсяването на Черно море с пластмаса, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Договорът за изграждането на центровете е бил подписан през октомври т.г., а инвестицията е в размер на близо 6.6 млн.лв., отпуснати по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Туриця, напомнят от министерството.

Стратегическият проект „Трансграничните региони сътрудничат за син растеж“ се изпълнява от  бургаския университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ и Тракийския университет – Одрин.

В центровете ще бъдат изградени различни лаборатории – за анализ на замърсяването на водите с пластмаса, анализ и моделиране на водни екосистеми, лаборатория по аквакултури и биотехнологии в подкрепа утвърждаването на морските отрасли като двигатели на европейската икономика, чрез най-подходящата комбинация от климатични, океанографски, икономически, културни и социални фактори.

Прочетете също

пари такса

Отново: Повече спестявания и кредити

С 11,1 на сто се увеличават депозитите и с 18,6 на сто кредитите на домакинствата …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com