агенция по заетостта

Търсят хора в преработвателната промишленост

Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (36.3%), следват административните и спомагателните дейности (12.8%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (11.8%), хотелиерството и ресторантьорството (7.2%), строителството (7.2 %) и държавното управление (5.4%). Това съобщават от Агенцията по заетостта.

Според данните заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 12 386, които са с 9.3 на сто повече от тези през ноември 2019 г.

Най-търсените професии през месецa са: монтажници; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); персонал, полагащ грижи за хората; стопански и административни специалисти и др.

От Агенцията по заетостта съобщават още, че в бюрата по труда през ноември са се регистрирали нови 29 105 безработни. Освен тях, други 558 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в агенцията.

През ноември са започнали работа 17 343 безработни, като в сравнение със същия месец на миналата година се отчита ръст с 13%.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com