църква

Над 3,5 млн. лв. отпуснаха за ремонт на църкви и джамии

На днешното редовно правителствено заседание кабинетът отпусна допълнително 3 513 552 лева за ремонт и доизграждане на църкви и манастири и 140 088 лв. за аварийни ремонтни дейности по джамията „Фатих Мехмед“ в Кюстендил.

„Етническата толерантност е нещо, което винаги ни е водило, а хора, които обичат своя Господ и своята религия, почитат и чуждата. Защото разбират и знаят какво е да си вярващ“, заявил премиерът Бойко Борисов.

От отпуснатите средства  400 000 лева са за строително-ремонтни дейности на манастира „Св. Марина“ в с. Каран Върбовка (община Две могили в Русенска област). Светата обител е един от най-старите български манастири, възникнала в периода на Второто българско царство.

1 036 552 лв. са за община Кюстендил и са предназначени за основно обновяване на храма „Успение Богородично“. 535 903 лв. са за строително-ремонтни дейности в старинния и възрожденски храм „Св. Димитър“ в Кюстендил, построен през 1866 г. Средства са отпуснати и за храм „Св. Мина“ . За доизграждане на храма „Св. Петка“ в с. Невестино, област Кюстендил, правителството е осигурило 195 689 лв.

562 504 лв.  са за строително-ремонтни дейности по храм „Св. апостол и евангелист Лука“ край с. Граница (общ. Кюстендил), построен през 10-ти век.

За строително-ремонтни дейности по храм „Св. архангел Михаил“, с. Шума, (общ. Годеч), са отпуснати 396 980 лв. 

За продължаване строителството на храм „Сретение Господне“ в гр. Перник на днешното правителствено заседание бяха отпуснати 75 000 лв. 

Главният мюфтия Мустафа Хаджи изказал благодарност към правителството за отпуснатата помощ както за джамиите, които имат историческо значение, така и за училищата, където се подготвят бъдещите служители в джамиите.  Той добавил, че реставрацията и запазването на джамиите допринасят за толерантното отношение на хората в България.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com