пари такса
снимка: varna.news

Мярката 60/40 остава до края на март

Мярката 60/40 да бъде удължена до 31 март 2021 г. Това е предложението на Националният съвет за тристранно сътрудничество, който заседава заседава изънредно.

Парите са за работници и служители, които през периода от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са неплатен отпуск или работата им е била спряна зарари противоепидемичните мерки. За да се възползват от мярката, работниците и служителите трябва да са били назанчени на трудов договор преди 1 октомври.

Размерът на подкрепата от държавата остава 60 на сто от осигурителния доход и 60 на сто от дължимите от работодателя осигурителни вноски за октомври

До 15 януари всички работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средства. Документите ще се разглеждат и финансират по досегашния ред.

Парите, необходими за реализация на мярката, ще бъдат за сметка на бюджета на Националния осигурителен институт и ще се превеждат на работодателите.

Тристранката обсъдила и промяната на компенсация от 24 лева на ден при принудително ползване на неплатен отпуск до 60 дни.

Така от 1 януари 2021 г. хората, наети с трудов договор на 8-часов работен ден, ще имат право да получат финансова подкрепа в размер на 75% от осигурителния им доход за месец октомври 2020 г. В случаите на непълно работно време компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор, действащ през периода на неплатен отпуск, за който се изплащат компенсации.

Новата мярка също е със срок до края на март, като компенсацията ще се изплаща за не повече от 60 дни ползван неплатен отпуск.

Прочетете също

Григор Димитров ще играе срещу Хуберт Хуркач на четвъртфиналите на турнира от сериите „Мастърс“ в Париж

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще играе срещу поляка Хуберт Хуркач на четвъртфиналите на турнира …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com