пари такса
снимка: varna.news

Мярката 60/40 остава до края на март

Мярката 60/40 да бъде удължена до 31 март 2021 г. Това е предложението на Националният съвет за тристранно сътрудничество, който заседава заседава изънредно.

Парите са за работници и служители, които през периода от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са неплатен отпуск или работата им е била спряна зарари противоепидемичните мерки. За да се възползват от мярката, работниците и служителите трябва да са били назанчени на трудов договор преди 1 октомври.

Размерът на подкрепата от държавата остава 60 на сто от осигурителния доход и 60 на сто от дължимите от работодателя осигурителни вноски за октомври

До 15 януари всички работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средства. Документите ще се разглеждат и финансират по досегашния ред.

Парите, необходими за реализация на мярката, ще бъдат за сметка на бюджета на Националния осигурителен институт и ще се превеждат на работодателите.

Тристранката обсъдила и промяната на компенсация от 24 лева на ден при принудително ползване на неплатен отпуск до 60 дни.

Така от 1 януари 2021 г. хората, наети с трудов договор на 8-часов работен ден, ще имат право да получат финансова подкрепа в размер на 75% от осигурителния им доход за месец октомври 2020 г. В случаите на непълно работно време компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор, действащ през периода на неплатен отпуск, за който се изплащат компенсации.

Новата мярка също е със срок до края на март, като компенсацията ще се изплаща за не повече от 60 дни ползван неплатен отпуск.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com