Covid-19
снимка: pixabay.com

Може би догодина ще е последната КОВИД вълна

Директорът на Института по микробиология при БАН проф Пенка Петрова очаква това да е последната вълна на коронавируса, която да премине през Европа. Тя изрази надежда през март догодина, когато ще има и актуализирани ваксини от РНК видовете, всички да сме се срещнали под някаква форма с вируса, или да сме ваксинирани, така че да имаме пълен имунитет и обществата да се върнат към нормален начин на живот.

Решаваща за крайния добър изход се оказва бустерната доза, защото имунитетът от първите дози спада, а няма случай на тежко преболедувал или починал човек с бустерна доза, каза тя по БНР.

Това, че се заразяват още хора в държавите с висок процент ваксинирани, е защото там има много неваксинирани. Така е в Германия и Великобритания, в които има още 30 на сто неваксинирано население. То се заразява в момента най-силно, обясни проф. Петрова.

Имунният отговор след бустера се появява след две седмици. Затова още през септември трябваше да се разреши по-кратък срок на поставянето на третата доза, поясни още проф. Петрова.

Тя допълни, че Т-клетъчният имунитет действа и срещу новия вариант Омикрон.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com