Детска градина във Варна
снимка: live.varna.bg

МОН готово с критерии за безплатното море за деца

Министерството на образованието и науката е готово с няколко критерия, които да помогнат на училищата при подбора на учениците за летните пътувания, финансирани от държавния бюджет. Така например може да се вземе предвид продължителност на обучението от дистанция, представяне на ученика в учебния процес, социален и/или здравен статус.

Тези индикативни групи критерии ще бъдат включени в Националната програма „Отново заедно“ по предложение на социалните партньори. Програмата е публикувана за обществено обсъждане до 15 юни.

Високо ценим труда на педагозите и отчитаме тяхното натоварване по време на тези пътувания. Заплащането в такива случаи обаче е системен, недобре регламентиран проблем, който стои от години и не може да бъде решен в рамките на конкретната национална програма обяснил служебният министър на образованието и науката Николай Денков.

Според социалните партньори заплащането на ръководителите на групи трябва да се уточни в договорите между директорите на училища и туроператорите, които ще организират пътуванията.

По програмата са заделени 15 млн. лв. от държавния бюджет, които ще стигнат за шестдневна почивка на 30 000 ученици и придружаващи ги педагогически специалисти.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com