нелегален износ на цигари
Агенция „Митници“

Митничари спряха нелегален износ на цигари през три български летища

7743 кутии цигари с валиден български бандерол, пренасяни или изпращани в търговски количества в нарушение на Закон за акцизите и данъчните складове, както и над 10 кг тютюни без документи за платен акциз задържаха митнически служители в рамките на национална митническа операция АТИЛА 2, съобщават от Агенция „Митници“.

Операцията, която се проведе в периода 07-11 декември, бе насочена към противодействие на акцизните нарушения и престъпления при тютюневите изделия. На рисков анализ бяха подложени близо 140 000 пратки, както и бяха извършени проверки на пътници от близо 30 полета, излитащи от летищата в София, Варна и Бургас.  В контролните действия взеха участие служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ и териториалните дирекции Югозападна, Северна морска и Южна морска.Агенция „Митници“

Резултатите от тазгодишната операция показват спад на нарушенията при увеличен брой на пратките – положителна тенденция, заслуга за която има и политиката на куриерските компании. Повечето цигари над допустимия лимит от четири стека са открити у пътници за Великобритания. Само след проверки на Аерогара София са съставени 16 акта за установяване на административни нарушения. Обединеното кралство остава актуална дестинация и в края на 2020 г. поради високите цени на акцизните стоки там. Очаква се това да се промени след края на преходния период на Брекзит поради въвеждането на митнически контрол при пътуване между ЕС и Обединеното кралство.

Най-интересният случай, засечен в рамките на операцията, е свързан с двама пътници за Лондон, които  регистрирали като извънгабаритен багаж общо пет кашона с по една печка за пица. След извършена щателна проверка  митническите служители от сектор „Авиоконтрол“ в териториален отдел „МРР – Югозападна“ откриват в кухината между дъното и капака на печката  скрити цигари. Стените на уреда били увити с алуминиево домакинско фолио, вероятно с цел да се затрудни рентгеновата проверка. При случая са иззети 1100 кутии цигари, облепени с български акцизен бандерол, пренасяни в нарушение.нелегален износ на цигари

В рамките на засиления контрол бяха открити и пратки с общ обем около 2 тона, за които са възникнали съмнения, че стоките в тях нарушават права на интелектуална собственост. Повечето пратки са били насочени към страни от Западна Европа.

Установените случаи са предадени за проверка по компетентност на органите на МВР.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com