Изложба във Варненската галерия

Мащабна изложба открива годината във Варненската галерия

Работи на големите имена на българското пластично изкуство, притежание на фонда на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна, ще бъдат експонирани от днес до края на февруари във впечатляваща експозиция.

По традиция Варненската галерия започва годината с внушителен проект, представящ богатството на нейните фондове. Изминалата година беше открита с изложба, посветена на 70-годишнината на галерията, а сега проектът „Новатори от 80-те години на ХХ век“ селектира 70 автори, определящи за пластичното изкуство във Варна и България в един от най-силните периоди за изкуството през миналия век.Градска художествена галерия Варна

През 80-те години вълната на промени, идващи от разкрепостяването на мисленето в областта на културата, има своя най-плодотворен прилив. Тогава изгряват звездите на големите артисти, които ще бъдат определящи за облика на изкуството в България вече четири десетилетия.

Една от целите на изложбата е да се покаже жизнеността и значимостта на варненската художническа общност през 1980-те години, когато градът се превръща в много активен и влиятелен център на изобразителните изкуства у нас. Представените 70 художници със 136 творби от фонда на Варненската галерия би трябвало да покажат духовния импулс и творческата доблест за новаторство, които те проявяват в сложната и нелека културна ситуация у нас през 1980-те години.Градска художествена галерия Варна

Изложбата ще приеме първите си посетители от 15.00 до 18.00 часа днес, а ще може да бъде разгледана до 28 февруари при спазване на противоепидемичните мерки.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com