градска железница
снимка: pixabay.com

Лекото метро може да минава под Морската градина

Реалистичният срок за изпълнение на първия етап от проекта за градска железница във Варна е около 2-3 години, като ще се работи паралелно с проекта за разширение на бул. „Цар Освободител”. Това стана ясно при представянето на предварителните проучвания за бъдещото леко метро. 

Варна изпреварва Бургас за градската железница

Първата отсечка от кръстовището на булевардите „Цар Освободител“ и „Христо Смирненски” до летището  е с дължина близо 8 км и е изцяло наземнa. Според  проектантите от фирмата „Спато”, лекото метро ще може да развива скорост до 70-80 км/ч.

Вторият етап е от летището до Индустриална зона, а третият  – от кръстовището на булевардите „Цар Освободител“ и „Христо Смирненски” до жп гарата. Част от това трасе ще е подземно, като единият вариант предвижда железницата  да минава под Морската градина, а на входа й да има станция. 

Прекалено сложна би била реализацията на следващите участъци – до крайезерния път, „Златни пясъци” и „Камчия”. 

„Бяхме водили разговори с предното правителство за финансиране с европейски средства или с частична държавна подкрепа на този първи етап, както и за включване на проекта за икономическата зона в Плана за възстановяване. Дано тази държавна нагласа продължи да бъде актуална, защото общината не може да реализира самостоятелно подобни мащабни проекти“, каза кметът на Варна Иван Портних.

Окончателното решение за трасето на железницата ще бъде взето след обществено обсъждане с участието на браншови организации.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com