Катедралата във Варна
снимка: Иван Портних, Фейсбук

Кубетата на Катедралата грейват в пълния си блясък скоро

Приключва работата по позлатяването на купола на камбанарията на Катедралата, до две седмици ще бъде демонтирано скелето. Това обяви кметът на Варна Иван Портних.

За ремонтните дейности на Катедралния храм „Успение Богородично“ от Правителството бе осигурена финансова подкрепа от още 300 000 лева в края на декември, припомни кметът в поста си в социалните мрежи. Катедралата във Варна

Ремонтът на покрива и куполите на най-големия храм в региона започна през октовмри миналата година. Дейностите включват също обновяване на каменните корнизи и фронтоните под тях. Подобен ремонт не е правен от 77 години.

За да спре проникването на дъждовна вода и нейното просмукване в стените на храма, унищожавайки красивите му стенописи, Община Варна подпомогна ремонтните дейности с 350 000 лева, а още 200 000 лева бяха отпуснати от правителството.

Над 2,6 милиона лева ще струва общо ремонтът на Катедралния храм. Средствата са събрани с дарителска кампания, частен дарител осигури и средствата за позлатяване на куполите.

По време на ремонтите, които са очаква да продължат около година, варненската катедрала остава отворена за посещения.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com