снимка: unsplash.com

Кранист на съд за смъртта на работник

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 39-годишен кранист, обвинен в причиняване на смърт на работник поради немарливо изпълнение на задължения си.

Обвиняемият работел като шофьор на лекотоварен автомобил и кранист в частна фирма. В изпълнение на трудовите си задължения, на 2 ноември 2018 година той трябвало да осъществи транспорт на строителни материали с лекотоварен автомобил, който разполагал с кран. Строежът се намирал в  Провадия.

За да разтовари един от палетите с тухли на указано от работниците място, се налагало кранистът да извърши маневра на заден ход с автокрана. Мъжът прибрал стабилизаторите на машината, известил работниците за предстоящото движение на крана и започнал бавно маневрата. Обвиняемият обаче не прибрал стрелата на крана преди да започне движението си, което било в разрез с всички правила за безопасност.

По време на маневрата изпъната стрела закачила вече изградена тухлена стена и тя паднала. Работниците, които се намирали близо, избягали от опасността, но един от мъжете не успял. Тухлената стена паднала върху него, затиснала го и му причинила тежки травми. Строителят починал преди идването на медицинския екип.

Предстои насрочване на делото. Ако бъде признат за виновен, мъжът може да получи наказание от една до шест години затвор.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com