снимка: varna.news

Контейнери за смет с датчици вече и във Варна (СНИМКИ)

От централната част на Варна започна подмяната на съдовете са битови отпадъци. Засега те са 16 и са част от новата автоматизираната система, която ще опрости сметосъбирането и ще осигури по-добра градска среда.

Контейнерите са така проектирани, че да няма изтичане от тях. Капакът може да се отваря с крак, след което се затваря автоматично. Съдовете са по-обемни от досегашните и не могат да се местят. Оборудвани са с датчици, които подават сигнал до оператора при напълване на 70 %. Изпразването им става бързо и напълно автоматично със специализиран камион.

До края на месеца ще бъдат поставени общо 150. Целта е в целия град да бъдат поставени такива контейнери. Това обаче ще става поетапно и ще отнеме около година, посочи кметът на Варна Иван Портних.

Той присъства на демонстрация на изпразването на съдовете, което отнема около половин минута на контейнер.

Той обяви, че с подмяната на съдовете започва масирано санкциониране за прекратяване на практиката търговските обекти да изхвърлят отпадъците си в контейнерите за битова смет.

До края на седмицата ще бъде подписан договорът със завода за преработка на боклук в с. Езерово. Контрактът ще е в сила до приключване на обществената поръчка за избор на изпълнител на услугата за срок от 10 години.

Следващата седмица предстои среща с компанията, която отговаря за  разделното сметосъбиране. Целта е да се подобри поддръжката, а при липса на гаранции, фирмата ще бъде сменена.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com