снимка: pixabay.com

КНСБ иска минимална заплата от 1103 лева

Минималната работна заплата в България да е равна на „Заплатата за издръжка“. Към 2021 г. тя е в размер на 1103 лв. нето. Това се казва в отворено писмо на синдикатите до вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Според синдиката минималната заплата трябва да е достатъчна за издръжката на един работещ и семейството му. Едва 30 % от наетите по трудово и служебно правоотношение получават заплата, която да е равна или по-висока от размера на „Заплатата за издръжка“. Това налага провеждането на спешна догонваща политика по доходите, казват от синдиката.

От сидинката искат и визия от изпълнителната власт за възходяща конвергенция и достигане на равнища на БВП и доходите в размер на 60% от средноевропейските нива, както и за ръст на доходите на работещите в бюджетната сфера с минимум 10%, а на работещите на терен с минимум 15%.

От КНСБ казват, че производителността на труда на един зает вече е 50,8% от средното европейско ниво, или разлика от едва 1,9 пъти.

Според изследване на Евростат, в периода 2010 – 2015 г., 83% от предприятията в България са декларирали, че не са осигурявали никакво обучение на своите служители.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com