пенсионер

КФН видя проблеми в промените за втори пенсии

Комисията за финансов надзор е посочила в становище относно промените в Кодекса за социално осигуряване обсъждани от НС, че актуализацията на втората пенсия не е уредена в цялост, а е оставена на преценката на пенсионните дружества.

Според комисията пропуски има и при уредбата за разсроченото плащане. Те предлагат втората пенсия да се актуализира от 1 юли всяка година, като на актуализация подлежат плащанията, отпуснати поне 6 месеца преди края на предходната година.

От КФН също така искат да се разшири кръгът на наследниците, ако пенсионерът почине, като бъде включен пълният списък по Закона за наследството. И препоръчват видовете пенсии, покритите рискове и начинът на определяне на размера на плащанията да се уреди в КСО, а не в правилника на пенсионния фонд.

КФН не са съгласни и с идеята осигуреното лице да ползва отстъпка от бензиностанции и магазини само, ако се осигурява в определено пенсионно дружество.

Комисията настоява и да се разшири кръгът на наследниците, ако пенсионерът почине, като бъде включен пълният списък по Закона за наследството.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com