снимка: unsplash.com

Къде във Варна се прилага новата ваксина срещу COVID-19

Над 700 души у нас се имунизираха с новата ваксина срещу COVID-19 в първия ден от нейното приложение – 27 септември. Ваксината е насочена срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон.

По области най-много са приложените ваксини в София – 301, в Пловдив – 113 и във Варна – 93, отчетоха от здравното министерство.

До момента от ваксината са доставени 100 800 дози, които са в Регионалните здравни инспекции. Те са предназначени за имунизация на лица над 12-годишна възраст. В страната вече са налични и 9 600 дози от педиатричната ваксина за деца от 6-месечна до 4-годишна възраст, ще има и доставка на 4 800 дози за деца между 5 и 11 години. Те ще могат да бъдат прилагани от следващата седмица.

Ваксинацията е силно препоръчителна за лица на възраст на и над 60 години, лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта, бременни жени, медицински персонал; потребители и персонал на социални институции.

Във Варна новата ваксина срещу COVID-19 може да се приложи в РЗИ-Варна, в ДКЦ 1 „Света Клементина” след предварително записване на 088 877 2963, в ДКЦ V „Св. Екатерина“, в ДКЦ „Младост-М“, в МЦ 1 в Дългопол и в МБАЛ „Царица Йоанна” в Провадия. Имунизациите се правят само в делнични дни, съобщават от здравната инспекция.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com