Варна плаж
снимка: Морско око

Инспекцията по труда засилва проверките по морето

Инспекцията  по труда изпраща допълнителни екипи за проверки в морските курорти, от началото на август месец, които да подсилят екипите на трите дирекции „Инспекция по труда“ – Бургас, Варна и Добрич, на територията на които има морски курорти.

Целта е да се гарантира в по-пълна степен спазването на трудовото законодателство. Освен превенция на недекларирания труд и контрол по спазване на разпоредбите за разпределение на работното време и заплащането на труда, ще се следи за законосъобразното наемане на граждани на трети държави и на непълнолетни лица, както и осигуряването на здраве и безопасност при работа, включително дали са въведени противоепидемични мерки за превенция на разпространението на КОВИД-19.

Само за седмица в рамките на кампанията са извършени 241 бр. проверки с  4200 заети в проверените обекти. Случаите на работа без трудов договор са 22. Двама граждани на трети държави са установени да работят без право на достъп до пазара на труда у нас. Само едно непълнолетно лице е работило без необходимото разрешение от Инспекцията по труда. Съставени са 46 бр. актове за установяване на административно нарушение.

Планирано е кампанията да продължи до края на август. От началото на м. юни до края на м. юли трите дирекции на Агенцията – в Бургас, Варна и Добрич, проверяваха приоритетно обекти от сектор „Туризъм“ със собствени сили, като за периода са направени почти 600 проверки. Повече от половината са в област Бургас.

За седемте месеца на 2021 г. в двете в ресторантьорството и хотелиерството са извършени 2900 бр. проверки в 2590 бр. предприятия с 41 300 заети в тях. Установените нарушения при тези проверки са почти 13 900 бр. От тях свързаните с безопасността и здравето при работа са 6065 бр., а по осъществяване на трудовите правоотношения – 7780 бр. Случаите на работа без трудов договор са 263 бр. Нарушенията, свързани с разпоредбите за разпределението на работното време, почивките, отпуските и извънредния труд са почти 2000 бр., а по заплащането на труда – 1630 бр. Актовете за установяване на административно нарушение в двете икономически дейности са 658 бр

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com