пари

Икономиката ни продължава да изсветлява

Икономиката на България продължава да изсветлява, но страната ни изостава спрямо другите държави в ЕС, заяви проф. Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал Композитния индекс „Икономика на светло“ по време на пресконференция.

По думите му ако България продължи със същите темпове да изсветлява икономиката си, до 2023 г. може да се очаква сивият сектор да се свие до 18 процента.

Според него факторите, които допринасят за изсветляването на икономиката ни са подобряващата се нормативна среда, намаляване на административното бреме, като и някои конкретни мерки, свързани със засилване на контрола в данъчните складове при горивата и други.

Факторите, които спират икономиката ни от изсветляване пък са недостатъчните реформи в здравеопазване, защита на конкуренцията, правосъдието, вътрешния ред и сигурност и неблагоприятното състояние на образованието.

На пресконференцията стана известно още, че от следващата година АИКБ ще анализира освен композитния индекс „икономика на светло“ и  такъв за „заетост на светло“.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com