ignajden

Игнажден е!

За православанта църква днес е празник – Свещеномъченик Игнатий Богоносец /Предпразненство на Рождество Христово/, наричан от народа Игнажден. Според християнските представи от Игнажден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до коледната нощ. Затова и дните през този период се наричат “Мъчници”.

В този период жените не трябва да вършат никаква домашна работа, за да раждат лесно. Игнажден се смята и за начало на новата година. От този ден започва коледуването.

От днес започват и коледните празници – на този ден е първата кадена вечеря. Трапезата е изцяло постна – ошав, варена царевица, жито, просо, орехи, боб, зеле, лук, чесън, туршия от пипер, пита с мая (без украса), кравайчета, картофи с ориз, булгур.

Върху хляба и житото се запалва свещ, а най-възрастният обхожда с тамян и въглен и кади. Пепелта, свещта, орехите се запазват за останалите кадени вечери.

Характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек – полазник, пръв влезе в дома ви сутринта, се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна.

На този ден не се дава нищо в заем, за да се запази изобилието и плодородието в семейството.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com