Снимка: стоп кадър Фейсбук

Готвят здравен протокол за избори на 28 март

Държавата и здравните власти работят изборите да се проведат на 28 март, датата, която президентът Румен Радев неофициално посочи за провеждане на парламентарния вот. Това коментира здравният министър Костадин Ангелов на консултации при държавния глава във връзка с мерките за провеждане на избори.

Той добави, че са били направени консултации, срещи и се изработва протокол за провеждането на изборите в пандемична ситуация. Като протоколът ще следи да се запази безопасността на гласоподавателите и гарантирането правото на всички граждани, включително позитивните за Covid-19, да гласувта. Ангелов добави, че за подготовката се черпи опит от близки на България държави, които са провели избори в подобна обстановка.

По думите на президента Радев провеждането на избори в ситуация на пандемия от COVID-19 е предизвикателство за всяка власт и за здравната система. „Медицинските специалисти неведнъж сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително да организираме и провеждаме избори“, посочи Радев

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев коментира, че около 11 януари се очакват още 35 хиляди дози, в края на месеца – други 35 хиляди дози. Като с тях ще могат да се ваксинират около 50 хиляди българи. Той добави, че България е на трето място в ЕС по смъртност от коронавирусна инфекция и на първо на Балканския полуостров.

Здравният министър каза още, че не по-рано от средата на януари ще може да се отговори кои противоепидемични мерки ще могат да бъдат отхлабени. И успокои, че държавата разполага с достатъчно количество предпазни средства за следващите няколко месеца.

От 13.00 часа президентът Румен Радев ще разговаря с проф. д-р Радка Аргирова, Проф. д-р Андрей Чорбанов, д-р Александър Симидчиев.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com