снимка: pixabay.com

Енергодружествата: Системата е заплашена от колапс

Наложеният от Народното събрание мораториум върху цените на електрическата енергия, ВиК услугите и топлинната енергия, заплашва с колапс цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България. Това се посочва в обща позиция на електроразпределителните дружества у нас и държавния Електроенергиен системен оператор.

Разчетите на КЕВР за промяна на цените на електроенергията, считано от 1 януари 2022 г., няма да доведат до увеличаване на приходите на мрежовите оператори, тъй като в ценообразуването са калкулирани стойностите на услугите, които електроразпределителните дружества в България и Електроенергийният системен оператор заплащат на производителите на електроенергия, подчертават дружествата.

Всички мрежови оператори в страната са в сериозна ликвидна криза от септември насам, породена от ръста на цените на електроенергията на борсовия пазар, от където мрежовите оператори закупуват електроенергията за технологичните си разходи. Реална е опасността от невъзможност за изпълняване на плащанията по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване. Застрашени от неизпълнение са инвестиционните и ремонтни програми на мрежовите оператори.

Разчитаме, че в следващите дни, чрез съвместни усилия и конструктивен диалог, ще намерим решение за справяне с кризата в сектора, недопускане на прекъсване на снабдяването и ефективна защита на енергийно уязвимите потребители, се отбелязва още в позицията.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com