лекар

EK представи Европейски план за борба с рака

Европейската комисия представи Европейски план за борба с рака. Той обхваща целия цикъл на болестта – от профилактиката до качеството на живот на пациентите с рак и преживелите раково заболяване хора.

ЕК отделя 4 млрд. евро за действия, с които да се бори заболяването.

“През 2020 г. загубихме 1,3 милиона европейци в резултат на тази болест. И за жалост броят на случаите се увеличава. Затова днес представяме европейския план за борба с рака. Борбата на тези, които се борят с раково заболяване, е и нашата битка в Европа.”, заявила председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Планът за борба с рака е структуриран около четири ключови области на действие, в които са включени 10 водещи инициативи и множество подкрепящи действия. Четирите области са – профилактика, ранно откриване, диагностика и лечение, подобряване на качеството на живот.

Предстои да бъдат създадени Център за знания относно рака, който да улесни координирането на свързаните с рака научни и технически инициативи на равнището на ЕС. Както и Европейска инициатива за образна диагностика на онкологични заболявания. Ще бъде стартирана и Инициатива за подпомагане на децата, страдащи от рак, с която да се гарантира, че децата имат достъп до бързо и оптимално откриване, диагностициране, лечение и грижи. През 2021 г. ще бъде създаден Регистър за неравенствата по отношение на раковите заболявания.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com