vacsina_angelov
снимка: BGNES

Два милиона българи ваксинирани до края на годината

Здравният министър проф. Костадин Ангелов смята, че до края на тази година близо два милиона българи ще бъдат ваксинирани. От парламентарната трибуна той заяви, че България ще получи 3,9 милиона ваксини, но сроковете за доставка са индикативни и зависят от одобрението на Европейската комисия и възможностите на производителя.

Ангелов даде дума, вече е започналата организация по процеса за обща имунизация, която ще бъде правена и от общопрактикуващите лекари.

Всяка държава-член на ЕС е заявила първоначални количества ваксина от всеки производител и ЕК е изчислила квота за всяка държава, каза Ангелов, според когото има възможност количествата по квотите да се предоговарят между държавите-членки.

Ако Европейската комисия и Европейската агенция по лекарства одобрят документите на производител на ваксина извън ЕС, Министерството на здравеопазването няма да се поколебае да предложи купуването и на такава ваксина.

Към момента е предвидено България да получи 13 млн.дози ваксини, които гарантират достъп до тях на цялото население на страната ни, посочи Ангелов и припомни, че досега две ваксини са оценени като безопасни и ефикасни и получиха одобрение за употреба в ЕС.

Децата в клас били минмален риск

Връщането на учениците от 5 до 12 клас в училище ще стане по начин, който ще гарантира минимален риск за здравето на всички граждани, увери Ангелов и поясни, че е решено 40% от учениците да са в присъствена форма.

Прочетете също

Григор Димитров ще играе срещу Хуберт Хуркач на четвъртфиналите на турнира от сериите „Мастърс“ в Париж

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще играе срещу поляка Хуберт Хуркач на четвъртфиналите на турнира …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com