Доц. Кунчев: Ще предложа да обявят пандемия заради коклюша

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи на здравния министър да обяви епидемия. Това заяви самия той пред медиите като изтъкна, че причината са многото заразени с коклющ деца до 1 година.

Към днешна дата потвърдените случаи на Коклюш к са 314 като 214 от тях са в София.

Една от причините за разпространението е отказът от ваксинация. Около 8% от родителите на деца до 4-годишна възраст у нас не са им поставили всички задължителни ваксини, показва проучване на УНИЦЕФ и министерството на здравеопазването, проведено от социологическа агенция „Глобал Метрикс“.

Около 8% не искат да има задължителна ваксинация като причините са различни, една от тях е притеснението за реакциите, които могат да се получат след ваксинация.

В складовете на здравното министерство има достатъчно ваксини за децата. Очаква се здравното министерство да разреши първата ваксина за коклюш да се поставя месец и половина след раждането, а не както е сега – след втория месец.

През 2024 година в над 150 общини у нас работят 332 здравни медиатори, които обаче срещат трудности с ваксинопрофилактиката.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com