пари такса
снимка: varna.news

Дори в кризата, имотният пазар върви напред

Имотният пазар не само не се срина, а продължава да бъде динамичен. Усилено се купуват жилища, рефинансират се кредити, търсят се начини за инвестиране на част от спестените средства, които иначе носят нулеви лихви в банките. Данните са от анализ на Асоциацията на кредитните посредници в България, която отчита успешна година въпреки кризата.

Същевременно, както при всяка криза, се предлагат и нови възможности, които иначе биха се случвали по-бавно. Доста хора възприели онлайн срещите като норма, като така си спестявали допълнително обикаляне и отивали в банката само веднъж или два пъти – при подписване на договор и усвояване на средствата.

Банките отчитат запазване, дори ръстове при ипотечното кредитиране за физически лица, в сравнение с миналата година.

Още през март месец, при първите ограничения, наложени във връзка с пандемията, прогнозите бяха за спад в ипотечните кредити. Хора, които почувствали несигурност за работата си и доходите си, отложили покупките на имоти. Тази тенденция не се запазила и хората с квалификация и стабилни професии не променили намеренията си да изтеглят кредит и съответно да закупят имот. Друга причина да се запази размера на новите ипотечни кредити е несигурността и нуждата от инвестиции.

В България все още една от най-сигурните инвестиции остава недвижимото имущество.

Само за два-три месеца банките отново олекотили изискванията и започнали да кредитират при относително същите условия от преди март месец, сочи анализаът на Асоциацията на кредитните посредници в България.

Прочетете също

Григор Димитров ще играе срещу Хуберт Хуркач на четвъртфиналите на турнира от сериите „Мастърс“ в Париж

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще играе срещу поляка Хуберт Хуркач на четвъртфиналите на турнира …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com