Съдебата палата във Варна
снимка: varna.news

Домашен арест за обвиняем за пране на пари от Монако

Обвиняем за пране на пари в особено големи размери ще бъде поставен под домашен арест, след като Варненският апелативен съд измени мярката му за неотклонение. Апелативните магистрати намериха за незаконосъобразно определението на Окръжния съд във Варна, с което на 11 януари Николай Н. е задържан под стража.

49-годишният мъж е обвиняем по досъдебно производство на Националната следствена служба за пране на пари, придобити чрез компютърна измама. През юни и юли 2019 г., заедно с друг мъж – Атанас В.,  били извършени финансови операции в размер на 65 000 евро. Сумата била получена по сметка на българско дружество от компания, регистрирана в Княжество Монако. Заради извършена измама, от банката получател било поискано връщане на сумата.  

През юли миналата година съдът определи за Николай парична гаранция в размер на 30 хиляди лева. Той не внесъл сумата и това дало основание на прокуратурата да поиска задържане под стража. Окръжният съд уважил искането.

Защитата твърди, че обвиняемият не е имал финансова възможност да събере средствата за гаранцията. Но съдействал на разследването и не се укривал.

Апелативният съд прецени, че определението на Окръжния съд за задържането под стража е незаконосъобразно. Повече от 5 месеца – от юли 2020 до 11 януари т.г. паричната гаранция не е изпълнена и реално мъжът е бил без мярка за неотклонение, но прокуратурата не е предприела действия по обезпечаването й.

Определението на съда не подлежи на обжалване.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com