Добавки за пенсиите до юни

Ковид добавката към пенсиите ще е до края на юни, до когато са разчетени парите. Ако няма решение за пенсионната система до 1 юли, от тази дата ще има намаляване на плащанията на пенсионерите. Пенсиите обаче ще се увеличат с 6.1%. Това заяви социалният министър Георги Гьоков по БНТ.

Ако с новия бюджет не се предложи някакво решение или Коалиционния съвет не вземе решение, тогава ще трябва да се осъвременят пенсиите по швейцарското правило, каза Гьоков.

По предварителни сметки на НОИ това увеличение ще бъде 6.1% – на база 50% от нарастване на осигурителния доход и 50% тежест на инфлацията. Ако отпаднат добавките от 1 юли, това няма да покрие тези 60 лв. върху пенсиите на хората. Пенсионерите ще се окажат с по-високи пенсии, но с по-ниски плащания.

Гьоков заяви, че до юли ковид добавката ще продължи да се получава заедно с пенсиите. Ще разграничат обаче получаването на пенсията с ковид добавката. Когато човек си получава пенсията в пощата, например, да види колко е пенсията и колко е ковид добавката. Обсъжда се също ковид добавката да бъде изкарана от пенсионната система.

Социалният министър каза още, че няма грешка в преизчисляването на пенсиите. Има по-скоро неразбиране на методиката, защото, по думите му, няма как да има грешка в една организация като НОИ.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com