пушки музей
снимка: Военноморски музей

Дариха Военноморския музей с пушки на 125 години

Образци на оръжие, специфично оборудване за бойна подготовка и учебен процес са новите постъпления във фондовете на Военноморският музей във Варна през тази година. През цялото си съществуване Военноморският музей има подкрепата на Българския флот и на формирования от другите видове въоръжени сили. Благодарение на тяхното съдействие са и новите постъпления в музейните фондове, обявиха от институцията, която представя и популяризира морската и военноморската история на България.

От военно формирование № 22680 в Карлово в музея приеха 3 пехотни пушки „Манлихер“, две от които образец от 1895 г. с щикове. От този тип са на въоръжение в Българската армия от края на XIX в. до средата на ХХ в.

От военно формирование № 48940 в. Бургас са предоставени на музея образци инженерно имущество, използвано в армията до края на ХХ век. Сред тях са нивелири марка „Хилдебранд“, „Прага“, „Гьорц“ и „Messter“ и сапьорен далекомер.

От Трети дивизион противоминни кораби – Пункт за базиране Варна, в музея постъпиха военноморските флагове на миночистачите „Искър“ и „Добротич“, и вимпела на командира на III дивизион миночистачни кораби. Те са снети на церемония при закриването му през 2012 г. Командирът на дивизиона капитан III ранг Л. Иванов предостави и сертификата от 9 февруари 2009 г. за приемането на минен ловец „Цибър“ (бивш „Миосотис“) от новия му командир в българските ВМС.

От Пункт за базиране Варна се получихаи комплект документи, свързани с история на формированието през последните 50 години. Сред тях любопитни за учебната методика от един отминал период са стъклени цветни таблa – нагледни материали, използвани за обучение по минозаградни и минопочистващи дейности във флотските поделения през втората половина на ХХ век.

„Благодарност към дарителите и съмишлениците от флота и армията за подкрепата в нашата всекидневна работа за съхраняване и представяне на историята!”, отбелязаха от ръководството на Военноморския музей, единствен по рода си у нас.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com