Членовете на ЦИК, СИК и РИК ще получат по-рано ваксина

Здравният министър Костадин Ангелов доклава на правителствено съвещание ,че ваксинационният план ще бъде изменен и в третата фаза ще бъдат включени всички участници в изборния процес – членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК, на ЦИК.

Измененията ще бъдат внесени в сряда на заседание на Министерски съвет. Ваксинирането ще става по желание. Ангелов каза още, че здравният протокол за изборите е изготвен и в момента се обсъжда от експерти.

Вицепремиерът Томислав Дончев е зявил, че „амбицията ни е цялата изборна администрация, тези които желаят, да имат възможност да се ваксинират, става дума за над 80 000 души“.

Дончев добавил, че се търси възможност за как изборния процес да бъде по прозрачен, в рамките на съществуващия Изборен кодекс. Като е обяснил, че всеки, който желае, може да бъде наблюдател на изборите.

От МВнР са получили сългасие за отваряне на изборни секции от 33 държави. Като по думите на вицепремиера Екатерина Захариева е в сила пълна мобилизация за осигуряването на процеса по гласуването в чужбина на българските граждани.

По повод ваксините премиерът Борисов е казал, че „броят на ваксините, които получаваме, както и тяхната цена са договорени от ЕК, а гарант е Европейската агенция за лекарствата. Нито ден няма забавяне на ваксинациите. Толкова колкото ни е изпратила ЕК, толкова са дошли в България“.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com