бенгалски огън пиротехника
снимка: pixabay.com

Част от пиротeхниката на пазара – потенциално опасна

Все още на пазара се предлагат светлинни гирлянди без инструкции за употреба на български език и продукти, които не отговарят на съществените изисквания за безопасност и имат видими несъответствия. Продава се пиротехника без предупредителни текстове на български език. Открити са и играчки, които не отговарят на съществените изисквания за безопасност.

Това са част от изводите в провежданата от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) кампания „Безопасна Коледа 2020“.Тя стартира на 17 ноември и ще продължи до днес.

От началото до настоящия момент на инспектори от Главна дирекция „Надзор на пазара“ (ГД НП) са проверили 619 различни продукта в над 200 търговски обекта в цялата страна.

Към момента обект на проверки са били 206 различни вида електрически светлинни гирлянди. За 60 от тях е установено, че не отговарят на изискванията, защото при 32 броя няма инструкции за употреба на български език, при 22 броя са открити видими несъответствия със съществените изисквания а 40 гирлянди са били без наименование и адрес на икономическия оператор, пуснал продукта на пазара.

При проверени 124 пиротехнически изделия от различни категории само за 19 от тях са установени несъответствия. 18 изделия са били без СЕ маркировка за съответствие; 18 броя са били без наименование и адрес на икономическия оператор, пуснал продукта на пазара; 18 изделия са били без предупредителни текстове на български език.

289 играчки, включващи електрически изделия и балони. При 112 играчки са установени несъответствия на нормативните изисквания. 18 броя играчки са били без СЕ маркировка за съответствие; 79 играчки са били с инструкции за употреба, които не съответстват по обем и съдържание на изготвените от производителите; 80 играчки са били без обявено наименование и адрес на отговорния икономическия оператор.

Анализът на резултатите от проверките в кампанията „Безопасна Коледа 2020“ до тук показва, че  броят на откритите играчки без наличието на задължителна маркировка за съответствие значително е намалял, спрямо данните от 2019 г. Независимо от провежданите през последните години кампании за проверка безопасността на пиротехнически изделия, все още се предлагат в търговската мрежа потенциално опасни продукти.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com