MS

Борисов: Отваряме 4 бизнеса, а в други държави има вечерен час

„В момент, в който други държави се свиват до вечерен час, ние отваряме още 3-4 бизнеса днес, а от четвъртък ще тръгнат и учениците.“, казал премиерът Бойко Борисов на работно съвещание в МС.

Той е коментирал, че не е политическо решението за затваряне на ресторантите, а медицинско. „Всички сектори се стараем да заработят максимално бързо“, е заявил Борисов.

В рамките на съвещанието министърът на икономиката Лъчезар Борисов е информирал премиера, че България продължава да бъде на второ място в ЕС от гледна точка на показателя държавен дълг, съотнесен към БВП. Министърът е посочил, че страната ни приключва годината с нисък дефицит и с ниво на безработицата малко под 7 на сто.

Социалният министър Деница Сачева е заявила, че по мярката „Запази ме“, с която държавата подкрепя затворените бизнеси, са подадени заявления от 8868 работодатели за 45 651 лица. Като до края на миналата седмица са били зплатени общо 17 милиона лева за 41 115 души. Министър Сачева е изтъкнала, че в момента се дообработват 2317 заявления, тъй като не са подадени според изискванията.

Министър Сачева е отбелязала още, че безработицата през декември 2020 г. е била 6,7 на сто, а за януари 2021 г. е 7 на сто. П одумите й, ако сега затворените сектори продължат да не функционират до 1 март, ще бъдат необходими допълнителни 13 милиона лева за изплащане на компенсации на работниците и служителите.

Прочетете също

Григор Димитров ще играе срещу Хуберт Хуркач на четвъртфиналите на турнира от сериите „Мастърс“ в Париж

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще играе срещу поляка Хуберт Хуркач на четвъртфиналите на турнира …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com