Борисов от Виена: Искаме ново разпределение на ваксините

Европейската комисия да поправи несправедливостта, която се получи с пропорционалните доставки на ваксини. Около този призив се обединиха премиерите на Българя, Чехия, Латвия, Словения и Хърватия, домакин на чиято среща бе австрийския канцлер Себастиан Курц.

След срещата Борисов изтъкна, че производителите на ваксини грубо нарушават договорите си.

„Ние, заедно с колегите на Европейския съвет сме гласували за пропорционално на глава на населението да се разределят ваксините и бяхме спокойни, че ще стане така. Бяха ни посочени четири ваксини, които са еднакво добри, като преговорите за тях води ЕК и гаранцията за качеството им е на европейската агенцията по лекарствата. Ние сме договорили и платили съотвени количества, но никоя от компаниите не изпълнява договора си. Нещо още повече – те не само не изпълняват, а и нарушават пропорционалното разпределение, което сме решили ние като съвет. Аз не разбирам как е възможно да се допусне подобно нарушение“, каза българският премиер.

Борисов поиска „тази несправедливост да се поправи“.

„Или ще ни пратят да търсим ваксини в други страни. Беше ни казано да се възъдръжаме от поръчки на ваксини от Русия и Китай и ние така и направихме. Така, че вярвам, че на тези които сме по-назад  в доставките на ваксини ще ни бъдат дадени дози от новите договорени доставки. Още повече, че ние имаме и избори и ни трябват ваксините, за да могат хората да се ваксинират и спокойно да гласуват“, каза Борисов.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com