подпис документ
снимка: pixabay.com

Бивш варненски ректор е плагиатствал, прецени и съдът

Бившият ректор на Техническия университет във Варна Росен Василев е плагиатствал свои колеги, поради което му се отнема научната степен „доктор на науките“. Това реши тричленен състав на Върховния административен съд, който остави в сила решение на Административния съд във Варна.

Делото бе образувано миналата година по жалба на Росен Василев срещу заповед на сегашния ректор на висшето техническо училище, с която на Василев е отнета придобитата научна степен, поради доказано плагиатство в дисертационен труд за присъждане на „доктор на науките“ и представени научни трудове за участие в конкурс за заемане на академичната длъжност „професор“.

В мотивите си Административният съд във Варна сочи, че Комисията по академична категоричнo е установила, че е налице плагиатство. В резултат процедурата за присъждане на научна степен „доктор на науките“ на проф. Василев e прекратена. 

Върховните съдии посочват, че разглежданият казус е пример за това, което дава основание за въвеждането на Разпоредбата на чл. 35 от Закона за развитието на академичния състав. Той гласи, че се освобождава от академична длъжност лице, когато бъде доказано по законоустановения ред плагиатство или недостоверност на представените научни данни в научните трудове, въз основа на които е придобило или е участвало в процедура за придобиване на научна степен, или е заело или е участвало в конкурс за заемане на академична длъжност.

Решението на Върховния съд е окончателно.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com