Община Варна
снимка: varna.news

Билетът в градския транспорт – според времетраенето, а не разстоянието

Нови билети за градския транспорт предстои да бъдат въведени във Варна. Това става възможно с новата Наредба за реда и условията за пътуване в обществения транспорт на община Варна, която беше приета на днешното онлайн заседание на местния парламент.

Tаксуването ще се осъществява според времетраенето на пътуването, а не според изминатото разстояние. Затова се въвеждат времеви билети на цени от 1,50 и 1,80 лв. Пътниците ще могат да ги използват в рамките съответно на 90 и 120 минути с неограничен брой прeкачвания по всички линии.

Друга новост е целодневният билет. Срещу сумата от 4 лв. жителите и гостите на града могат да се возят в градския транспорт в рамките на 24 часа.

Билетът от 1 лв. се запазва и с него хората ще могат да пътуват в рамките на един час. Същите засега остават и цените на абонаментните карти.

В резултат на въведената автоматизирана система билетите и картите ще се два вида – на хартиен носител и електронни. Те ще могат да се купят от машините за продажба на билети в превозното средство и по спирките, от пунктовете за продажба и зареждане на карти и от разпространители по договор с Община Варна.

Ползващите електронна предплатена карта ще имат 1 пътуване бонус при заредени в картата 10 лв., т.е. 11 часа времепътуване. Картата ще може да се зарежда с различна сума, но на всеки 10 лв. ще се получава 1 допълнително пътуване в рамките на 1 час. Това означава, че при заредени 20 лв. бонусът ще е 2 пътувания, при 30 лв. – 3 пътувания и т.н.

В случаите на неработеща машина за продажба на билети в автобуса/тролейбуса шофьорът ще издава т.нар. извънреден билет за пътуване (системен бон). На документа ще има посочено времетраене, през което ще са разрешени неограничени прекачвания на други превозни средства.

Глобата за нередовен пътник ще е 30 лв. Контрольор ще издава билет с валидност 60 минути, като през този период ще бъдат разрешени неограничени прекачвания. Ако пътникът откаже да си купи такъв билет, той ще трябва да слезе на следващата спирка. Длъжностното лице ще му бъде състави акт за установяване на административно нарушение, глобата в този случай ще е 50 лв.

В новата наредба са регламентирани и условията за пътуване в градския транспорт. Всеки пътник има право да превозва безплатно до 2 броя ръчен багаж, включително музикални инструменти, като сборът на трите измерения за всеки от тях не трябва да надвишава 140 см. Багаж с по-големи размери или над допустимия брой се таксува като свръхбагаж поотделно с билет.

От 1 януари 2021 г. закупуването на билети за градския транспорт на Варна ще се осъществява само от машините в превозните средства и по спирките. Кондуктори в автобусите и тролейбусите няма да има.

Общинският съвет – Варна, в качеството си на едноличен собственик на капитала на „Градски транспорт“, даде съгласието си дружеството да тегли банков кредит в размер на 10 млн. лв. Предвижда се с част от средствата общинското дружество да изплати задълженията си към Националната агенция за приходите, за да може да кандидатства по предложените от държавата мерки за подкрепа на икономиката.

На днешното заседание стана ясно, че администрацията на кмета Иван Портних е отправила искане за целево финансиране от държавния бюджет за „Градски транспорт“. Варна е сред общините, които са поискали помощ от държавата, за да се осигури нормален превоз на пътници. Заради пандемията транспортните оператори трупат сериозни загуби и варненското дружество не прави изключение.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com