tubdispanser

Без заплати в Тубдиспансера от лятото

Преди няколко дни на заседание на Общински съвет Варна беше гласувано отпускането на 350 хиляди лева за Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в града. Средствата ще отидат за покриване на задълженията на лечебното заведение, което от години е на финансово „командно дишане“.

„Необходими са ни поне 1 милион лева годишно за да може болницата да функционира нормално. Това означава около 90-100 лева на ден за болен. От днес парите за леглоден са 75 лева, но само преди година и половина бяха 38. Благодарение на тогавашния министър Кирил Ананиев, парите се увеличиха на 44, а после и на 58 лева, но и това е недостатъчно“, заяви директора на Тубдиспансера доц. Христо Ганчев.

„Благодарение на тези 350 хиляди лева от общината ще покрием задължения на болницата, най-вече към фирмата, която осигурява изхранването на болните. Защото храната в лечението на туберколозата е важна. Някои общински съветници излизат и питат какви били тези големи харчове. Нека да дойдат тук и да видят как едва свързваме двата края. Да не говорим, че ремонт на болницата не е правен от години“, коментира още доц. Ганчев.

Той определи като абсурдни публикациите в социалните мрежи, че получава заплата от 50 хиляди лева.

„Това са пълни глупости. Нека този, който пише подобни неща да ми изпрати името си и снимка и аз лично ще му давам половината от тези пари. Ако аз вземах по 50 хиляди заплата, това означава годишно 600 хиляди лева. А годишната издръжка на цялата болница е 800 хиляди“. 

Той не е вземал заплата от месец юни, а персоналът – от август.

 „Туберколозата е тежко инфекциозно заболяване. Ние не работим със здравна каса и приемаме и неосигурени пациенти. Първо защото се нуждаят от лечение и второ трябва да предотвратим разпространение на заразата“, допълни специалистът.

Според него проблемът не е в общината, а на по-високо ниво.

„Чакам да се премахнат търговските дружества. Слушам заместник-председателя на БЛС говори, че се борел за либерална демокрация. В България обаче либералната демокрация по-скоро се приема като всеки прави каквото си иска. Вижте личните лекари. Те се превърнаха в еднолични търговци. Този, който ви продава лимони на пазара се приравни в нашето общество с лекаря. Няма го това никъде по света. Но ние сме герои“, посочи още доц. Христо Ганчев и заяви, че най-лесно за него е да напусне болницата, но не каква ще бъде нейната съдба тогава. 

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com