Музикалното училище във Варна
Музикалното училище във Варна

Без мащабен концерт за рождения ден на Музикалното училище

Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна посреща тази година своя училищен празник в онлайн среда. Шумно и радостно отбелязван всяка година, 14 декември – рожденият ден на Добри Христов – патронът на елитното училище по изкуствата, сега ще има онлайн алтернатива.

Празничното събитие всяка година е съпътствано от голям концерт, на който се представят най-добрите солисти и състави от ученици. За да се стигне до самия концерт, всички участници преминават през кастинг, така както ще се случва и в предстоящата им артистична кариера. Затова ноември и декември са месеците на трепетна подготовка за това представително събитие.

Миналата година училището разшири годишния гала концерт и го превърна в мащабен Фестивал на изкуствата. „Нарекохме нашия фестивал „Традиция с бъдеще“, за да почетем юбилея ни – 75-годишнината от създаването на училището – споделя директорът на НУИ „Добри Христов“ и инициатор на фестивала Румяна Петрова. – Фестивалът започна на 1 декември и продължи с 16 събития в рамките на 14 дни. Имаше рецитали и концерти, изложби, танцови спектакли, и всички събития се радваха на пълни зали. Тази година планирахме отново да поканим варненци на нашия фестивал на изкуствата. Всички специалности се готвеха усилено, за да покажем на приятелите на училището най-добрите постижения на нашите ученици в областта на музиката, танца и визуалните изкуства. Ала пандемията промени всичко. На всички ни е много мъчно, че не можем да се срещнем на живо с нашата публика, но ще запазим своята творческа енергия, и когато стане възможно, ще осъществим замисления фестивал. А сега, на самия 14 декември, ще почетем своя патрон с видео разказ за нашето обично училище, разказан от първо лице от учителите ни, уловен в снимки и видео записи с изпълнения на учениците ни от камерата на варненския фотограф Росен Донев.“

Ще видим споделеното от уважаваните и познати в цялата страна преподаватели в НУИ „Добри Христов“ – Варна: Страцимир Павлов, диригент на Младежкия симфоничен оркестър – Варна, Антоанета Илиева, ръководител на Цигулкова група и преподавател по цигулка, Боян Бъчваров, ръководител на Клавирна група и преподавател по пиано, Дафинка Дамянова, преподавател по народно пеене, Десислава Стойнешка, ръководител на методическо обединение „Танцово изкуство“ и преподавател по класически танц, Красен Бербенков, ръководител на методическо обединение „Изящни изкуства“ и преподавател по живопис, както и на директора на училището Румяна Петрова. Мислите на педагозите ще се съчетаят с изпълненията на техните талантливи възпитаници от Младежкия симфоничен оркестър, Гайдарския оркестър, Народния оркестър, Китарния ансамбмъл, Акордеонния ансамбъл, Представителния народен хор, Детския народен хор, на камерни музикални групи и солисти, танцови групи и солисти, ще видим и работи на учениците от паралелките по визуални изкуства. Цялата многолика артистична общност на емблематичното варненско училище ще отправи към своята подкрепяща публика онлайн послание за силата на изкуствата.

Артистичният разказ за легендарното Музикално училище на Варна ще бъде достъпен след 18:00 часа на 14 декември на YouTube канала на училището.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com