Covid-19 болница
pixabay.com

БАН: Здравите да се ваксинират срещу COVID-19

Екип от учени към БАН призовава всички здрави хора, без клинични
прояви в момента и над 16-18-годишна възраст да се ваксинират срещу COVID-19. Експертите допълват, че преди имунизация е задължителна консултацията с личния лекар. Трябва да вземат предвид всички показания и противопоказания за поставянето на ваксината, описани подробно в кратката характеристика към нея.

При липса на специфично и ефективно лекарство срещу коронавирусната инфекция, с каквото съвременната медицина не разполага, освен стриктното спазване на противоепидемичните мерки, единствената възможност е ваксината. Това е доказано с огромния, многогодишен опит, който човечеството е натрупало в борбата с инфекциозните заболявания, казват учените.

И се мотивират, че една ваксина, която е безвредна и има ефективност поне 50 – 60 % (т.е. създава имунитет в такъв процент от имунизираните) ще изиграе огромна роля за ограничаване на инфекцията.

Под становището са се подписали академик Богдан Петрунов, проф. Радостина Александрова – Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН, проф. Пенка Петрова – директор на Института по микробиология на БАН, проф. Ива Угринова  директор на Института по молекулярна биология на БАН

Прочетете също

Дойдоха новите влакове

Първите 19 модернизирани вагона, които държавата купи от производителя „Сименс“ пристигнаха у нас от Германия. …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com