Covid-19 болница
pixabay.com

БАН: Здравите да се ваксинират срещу COVID-19

Екип от учени към БАН призовава всички здрави хора, без клинични
прояви в момента и над 16-18-годишна възраст да се ваксинират срещу COVID-19. Експертите допълват, че преди имунизация е задължителна консултацията с личния лекар. Трябва да вземат предвид всички показания и противопоказания за поставянето на ваксината, описани подробно в кратката характеристика към нея.

При липса на специфично и ефективно лекарство срещу коронавирусната инфекция, с каквото съвременната медицина не разполага, освен стриктното спазване на противоепидемичните мерки, единствената възможност е ваксината. Това е доказано с огромния, многогодишен опит, който човечеството е натрупало в борбата с инфекциозните заболявания, казват учените.

И се мотивират, че една ваксина, която е безвредна и има ефективност поне 50 – 60 % (т.е. създава имунитет в такъв процент от имунизираните) ще изиграе огромна роля за ограничаване на инфекцията.

Под становището са се подписали академик Богдан Петрунов, проф. Радостина Александрова – Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН, проф. Пенка Петрова – директор на Института по микробиология на БАН, проф. Ива Угринова  директор на Института по молекулярна биология на БАН

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com