еврозона

България е с над 1 млрд. лв. инвестиции за 2020 г.

За 2020 г. в страната ни са били направени инвестии за над 1 млрд. лв. Това е заявил министърът на икономиката Лъчезар Борисов, при откриването на Международна видеоконференция „България – новата топ ниършоринг дестинация“.

По думите му България постига високи нива на инвестиции както вътрешни, така и чуждестранни. „Продължаваме да регистрираме постоянно нарастващ интерес от страна на потенциални инвеститори, като само за изминалата година сме сертифицирали по ЗНИ проекти за над 1 млрд. лв”, обяснил той.

Според проучване 95% от чуждестранните компании у нас, направили вече инвестиция, са готови да се разширят, каза още Борисов, като уточнил, че пандемията е предизвикала забавяне в инвестиционния процес.

По думите му България има най-либералните мерки по отношение на бизнеса по време на пандемията, като така е запазен един от факторите на икономически растеж – потреблението.

Борисов е добавил още, че България е в челните места в ЕС по макроикономическа и финансова стабилност, изхождайки от показателя държавен дълг, съотнесен към БВП. Страната ни е и на първо място по кредитен рейтинг на Балканите.

Министърът е отбелязал и капацитета на страната ни в автомобилната индустрия като е посочил, че у нас оперират над 270 компании, които произвеждат компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. Страната ни е и предпочитана дестинация за аутсорсинг центрове на водещи фирми в областта на високите технологии.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com