Археологически обект във Варна се превърна в езеро
снимка: dnews.bg

Археологически обект във Варна се превърна в езеро

Античните находки по ул. „Цар Симеон I“ в центъра на Варна са във вода. Старините, които носят белези от няколко епохи, са заобиколени от вода, която на места е дълбока около половин метър.

Причината е, че в района има подпочвена вода, която е на кота 2 метра под морското ниво. В момента водата я има във всички мази в района, обясни за Дарик ръководителят на разкопките доц. Валери Йотов от Регионалния исторически музей във Варна.

По време на проучванията археолозите са ползвали помпа, за да премахнат събиращата се вода. Тъй като помпата е електрическа, в момента е премахната, за да не стане инцидент. Районът на разкопките е ограден, за да се ограничи достъпът на хора.

Няма никаква опасност водата да нанесе щети върху каменните старини, които продължават 3 метра под нивото на проучване в момента, увери доц. Йотов. По думите му, след възобновяване на проучванията, насъбралата се вода ще може да бъде изпомпена само за ден, а седмица ще е необходима на почвата да изсъхне.

В бюджета на Варна за следващата година ще бъдат заложени средства за архитектурно-реставрационен проект. Това уверение доц. Йотов е получил от главния архитект на Варна Виктор Бузев.

По-рано тази година бе обявено, че намеренията са там да бъде обособен археологически резерват по подобие на Римски терми. Тогава проблемът с подпочвените води може да бъде решен с изграждане на дренажни кладенци за пренасочване на водите към канализацията.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com