Атанас Скатов
Атанас Скатов, личен архив

Алпинистът Атанас Скатов поема към втория най-висок връх

На 20 декември алпинистът Атанас Скатов тръгва за Пакистан, за да атакува втория най-висок връх на Земята. Българинът ще бъде част от състава на международна експедиция, която си е поставила за цел за първи път в света да осъществи зимно изкачване на снежния исполин К 2, висок 8611 м.

Скатов е активен член на варненското туристическо дружество „Владислав Варненчик”. Той е първият българин, покорил най-високите върхове на седемте континента.

Община Варна подкрепи алпиниста в реализацията на проекта му „Покоряване на хималайската корона – 14-те осемхилядника на планетата“. През 2019 г той изкачи четири осемхилядника и гордо развя знамето на Варна – Европейски град на спорта.

За своите национални и световни постижения Атанас Скатов бе удостоен с почетен златен знак на кмета на Варна Иван Портних, а спортните журналисти го признаха за „Най-добър спортист на Варна за 2019 г.“. Управителният съвет на Българския туристически съюз награди алпиниста с медал за особени заслуги.

Стартът на експедицията ще бъде даден символично днес от 12.00 часа в Юнашкия салон. На алпиниста ще бъде връчено знамето на Варна с пожелание за успех.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com