samolet

АИКБ иска повече помощ за авиосектора

Асоциацията на индустриалния капитал в България предлага мерките за затворените бизнеси да се прилагат и за авиосектора. АИКБ настоява подкрепата да е за последното тримесечие на 2020 г., на стойност 150 млн. лева. Парите да са от заделен от бюджета планирания дефицит с последната актуализация.

Към тях, пренасочените от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 156 млн.лв за затворените бизнеси, би доближила по размер, съотнесен към БВП, страната ни до добрите европейски практики, смятат от АИКБ. 

Асоциацията предлага още бизнесите със спад над 40 на сто да се подпомогнат за частично заплащане на непокритите фиксирани разходи. Спадът на приходите от продажби според организацията е по-обективен критерий от това дали дейност на предприятие е преустановена с акт на държавен орган, тъй като същото предприятие може да извършва и други дейности, които не са спрени и чрез тях да има по-малък и дори никакъв спад на приходите.

Организацията изчислила, че спадът на приходите в гражданското въздухоплаване спрямо 2019 г. достига до 80-85 на сто, а постоянните разходи, които са специфични за авиационния бранш, се запазват, а експлоатационните – при изпълнението на полети, дори се увеличават, заради снижаването на риска от заразяване в самолетите.

Затруднени са и търговските обекти, тясно свързани с туризма, както и хотелите. 

Прочетете също

Дойдоха новите влакове

Първите 19 модернизирани вагона, които държавата купи от производителя „Сименс“ пристигнаха у нас от Германия. …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com