Работници в Градски транспорт готови за ефективни протести
снимка: Автономна работническа конфедерация

Работници в Градски транспорт готови за ефективни протести

Изправените пред съкращение кондуктори в „Градски транспорт“ са готови идната седмица да започнат ефективни стачни действия, чрез които да принудят ръководството на транспортното предприятие да седне на масата за преговори. Те ще продължат до постигане на желания резултат. Това обявиха от „Автономна работническа конфедерация“ (АРК).

Синдикатът застана зад недоволните работници в края на ноември, когато работниците в „Градски транспорт“ получиха своите предизвестия. Последваха няколко протеста на кондукторите – в автобусното депо, пред сградата на Община Варна и на Червения площад.

„Всичките пет действащи синдиката в дружеството тайно са подписали споразумение с управата, с което дават съгласието си с масовото съкращение без никакви допълнителни ползи за работниците”, твърдят от „Автономна работническа конфедерация“.

Междувременно от синдиката изпратиха отворено писмо до българските и европейските институции във връзка с масовите съкращения в Градски транспорт. То е адресирано до европейския комисар по кохезия и реформи Елиза Ферейра, Министерския Съвет, МРРБ, Областна администрация – Варна и националния омбудсман.

„Бихме искали да Ви информираме за ситуация на социално напрежение, свързана с усвояването на средства по програмата „Регионално развитие“ в нашия град. Става въпрос за Европейско финансиране в размер на 84 милиона евро. Според информация от Община Варна, въпросните средства следва да се използват за модернизиране услугите на обществения транспорт. Като синдикат на първо място следим социалните последствия от начина, по който са използвани средствата. В конкретния случай то води до заплаха от съкращаване на стотици служители в разгара на икономическа и здравна криза. Това от своя страна предизвиква паника и допълнително социално напрежение. Всичко това се случва на фона на рязко покачване на безработицата в страната”, пише в отвореното писмо.

Приветства се модернизирането на обществения транспорт в града, подобен подход при изпълнението вреди на имиджа на Европейския съюз и финансираните от него програми, заявяват от синдиката. Те припомнят исканията на протестиращите транспортни работници – отлагане на съкращенията в предприятието до края на извънредното епидемична обстановка и ръководството на общинското дружество да се ангажира със справедливо обезщетение за съкратените.

„Ако тези искания не бъдат изпълнени, това сериозно ще навреди на имиджа на Европейските програми за финансиране и ще има крайно негативно въздействие за бъдещето успешно реализиране на проекти. В този смисъл смятаме, че е в полза на Европейския съюз и отговорните лица в рамките на програмата „Регионално развитие“ да заемат официално становище по темата в полза на трудещите се в Градски транспорт Варна и целите на програмата”, се посочва още в отвореното писмо. То е подписано от председателя на АРК – Варна Силвер Валтот и Мергюл Хасан, председател на АРК.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com