Politico: Борбата за контрола над съдебната система и службите е въпросът за бъдещето на България

Борбата за това кой контролира съдебната система и службите за сигурност е в центъра на въпроса за бъдещето на българската демокрация. Това се посочва в статия на Politico за България и политиката у нас.

Материалът на европейското издание е илюстриран с колаж от образите на Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Дългогодишното недоволство на активистите от антикорупционната общност, че службите и съдилищата се използват за изнудване и че нито един водещ мафиотски бос не е осъден. „Много от проблемите, които виждаме, са именно защото той (Пеевски) започна да командва процесите. Той започна да командва ГЕРБ, всъщност искаше избори и ние отиваме на избори заради него”, припомнят Politico думите на Денков от миналия месец. Обръщайки този разказ наопаки, Пеевски се представя като човека, който ще спаси българските институции от намесата на реформаторите.

От изданието посочват, че ЕС до голяма степен не обръща внимание на мащабните кражби в България, въпреки че голяма част от тях са свързани с кражби и злоупотреби със средства на ЕС.

„В много критикуван пропаганден удар за Пеевски, който се опитва да се отърси от стигмата на санкциите, той се срещна с посланиците на ЕС този месец на среща, която беше описана от ДПС като „сърдечна“. За разлика от Брюксел, Вашингтон директно обвинява Пеевски по силата на закона „Магнитски“, че ръководи корупционни схеми и упражнява „контрол върху ключови институции и сектори в българското общество“. Великобритания също се присъедини към тях. Пеевски обжалва санкциите „Магнитски“, като твърди, че те са наложени без доказателства.

Той се превърна в „олицетворение на завладяната българска държава, в която сенчести олигарси, шпиони и престъпни банди са увили пипалата си около ключови институции в страната от ЕС и НАТО“, пише Politico.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com