снимка: pixabay.com

Съдът отмени прехвърлянето на акциите от Пловдивския панаир

Административният съд във Варна отмени решението на Общинския съвет в морската столица от декември миналата година, с което 29% от Пловдивския панаир, притежавани от Община Варна, бяха прехвърлени в дружеството „Пълдин туринвест” на бизнесмена Георги Гергов.

Делото бе образувано по жалба на областния управител (тогава Марио Смърков). Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация областният управител има правомощие да упражнява контрол за законосъобразност на актовете на общинските съвети, освен ако в закон е предвидено друго. Той може да върне незаконосъобразните актове за ново обсъждане в общинския съвет или да ги оспорва пред съответния Административен съд.  

В мотивите за решението си съдът сочи, че оспорените решения на местния парламент са приети при допуснати в хода на производството съществени нарушения на процесуалните правила и са нарушени принципи на административния процес за истинност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост.

„Допуснато съществено процесуално нарушение в производството по издаване на акта е самостоятелно основание, налагащо неговата отмяна като унищожаем административен акт“ , се казва в решението на съда.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com