снимка: МОСВ

Условна присъда за капитана на „Vera Su“

Осъдиха капитана на „Vera Su“ за допуснатия инцидент през септември миналата година. 59-годишният турчин получи наказание от три години лишаване от свобода условно, с изпитателен срок от 5 години, реши Окръжният съд в Добрич.

Товарният кораб заседна край бреговете на Камен бряг на 20 септември. В хода на разследването на случая е установено, че капитанът Хайдар Ергюн допуснал превозното средство да плава с оперативно неработеща система за контрол на вахтения на мостика, а навигационната вахта през тъмната част на денонощието включвала единствено вахтен помощник-капитан без включен наблюдател.

Това довело до засядането на „Vera Su“ и създало опасност за значително повреждане на чужд имот, какъвто е корабът. Деянието е извършено с действие и при форма на вината евентуален умисъл.

По отношение на втория обвиняем по случая – втория помощник- капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента,, след връщане на делото от съда, срещу него ще бъде изготвен и внесен обвинителен акт.

Действията по разследването на другите две направления продължават в отделно досъдебно производство. Освен причините и обстоятелствата, при които е настъпила самата катастрофа, се работи за изяснява има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата, както и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com