ваксина
снимка: pixabay.com

Разрешиха сватби и други сбирки

Отпада ограничението за тържества до 15 човека, след като още вчера здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов разписал заповед за разлхабване на мерките. На редовния брифинг стана ясно, че няма нито една област в червено заради много заразени с COVID-19, излекуваните са два пъти повече от заразените, посочи Костадин Ангелов.

Средната заболяемост в страната се движи между 150 и 300 на 100 000 човека. А данните за брой тестове и заболели са реални и не са изкривени, коменитра Ангелов.

Анализите показват, че предпочитаната ваксина у нас е на Пфайзер. В момента в страната има достатъчно ваксини, а в последната седмица на май идва голяма доставка от още около 400 000 дози. Въпрос на организация е РЗИ-тата и лекарите да продъжлат ваксинацията с тези темпове

България вече е безрискова зона за туристите, посочи Ангелов и припомни, че институтът „Робърт Кох“ е извадил страната ни от списъка с високорискови държави.

Няма генетичен вид на вируса, на който ваксините да не действат, каза на свой ред директорът на центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев, като уточни, че те действат на бразилския, индийски и южноафриканския щам, но по-слабо.

Първи резултати от изпитванията на ваксини при деца над 12 години се очакват през юни. Ако резултатите са положителни, то още в средата на следващия месец може да започне и ваксинацията на тази възрастова група.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com