протест шистов газ
снимка: ecovarna.info

Експертиза показва висок здравен риск при добив на газ в Добруджа

Налице е реална предпоставка за формиране на недопустимо висок здравен риск. Това показва здравно-екологична експертиза по делото на „Русгеоком БГ“ срещу Регионалната инспекция по околна среда и води във Варна, заради отказа за одобряване на осъществяването на инвестиционно предложение за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

Според експертизата, която беше разгледана и приета днес от Варненския административен съд, се очаква надвишаване на средночасовата норма за опазване на човешкото здраве до 4,77 пъти.

В продължение на близо 5 часа вещото лице по назначената здравно-екологична експертиза отговаря на въпросите на страните и съдията-докладчик по делото.

Съдът даде едномесечен срок на страните за писмени становища и 1 седмица допълнително за отговори по становищата. Съдът обяви, че ще се произнесе с решение в разумен срок, след представяне на становищата.

Част от гражданите за първи път бяха бяха допуснати да наблюдават на живо заседанието от видеоекрани в съдебна зала. Иначе десетки граждани бяха обсадили от сутринта входа на Административния съд. Жени, облечени в народни носии, посрещаха гражданите с хляб и сол. Звучаха и народни песни под съпровода на кавал.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com