Летище Варна
снимка: live.varna.bg

20 туроператори у нас субсидирани за използване на чартъри

Близо 3,5 млн. лв. от националния бюджет са изплатени на 20 туроператори, които използват чартърни полети. 34 компании подадоха заявления за държавна субсидия от 35 евро на седалка. За тази помощ към бранша бяха отпуснати 55 млн. лв. от държавния бюджет, а схемата обхваща полетите, извършени в периода от 14 май до 31 декември и представлява първа фаза от антикризисната мярка. Това заяви във Варна вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Тя информира още, че от 1 януари тази година започва реализацията на втора фаза на тази мярка. Помощта от 35 евро е за турист, пристигнал в България в периода 1 януари до 31 май и е в брутно изражение. Тя ще бъде реализирана с вече одобрените, но неусвоени средства, уточни министърът.снимка: Министерство на туризма

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Франк Кванте, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“, и с представители на мениджмънта на летището. В дискусията участваха кметът на община Варна Иван Портних и областният управител Стоян Пасев.

Трябва да се направи повече за адаптиране на ограниченията за пътуване, за да се отговори на специфичните рискове за здравето на пътниците и за приемащите дестинации, като същевременно бъде улеснено пътуването за тези, които отговарят на въведените изисквания. Министърът допълни още, че ситуацията е много динамична и прогнози трудно се правят, но въпреки това политика е и ще продължава да бъде границите да са отворени и само в краен случай да се изисква отрицателен PCR тест.

Към момента за тази година се наблюдават положителни тенденции в резервациите за полети от някои дестинации. На двете морски летища има създадена организация за бързо тестване на пътниците, поясни изпълнителният директор. И уточни, че на портовете вече е създадена организация за тестване на пътниците с PCR.Летище Варна

Министър Николова инспектира летището в морската столица, като лично се увери в спазването на всички противоепидемични мерки. На място тя установи, че на аврогарата са въведени всички утвърдени норми за работа, които гарантират сигурното и безопасно пътуване на туристите. „Това ще допринесе за насърчаване на пътникопотока към Варна, която е приоритетна дестинация”, заключи вицепремиерът.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com