ЦИК

Шест партии в парламента, но са възможни размествания на местата

Последното социологическо проучване показва, че в новия парламент ще влязат шест партии. На първа позиция с 24,1% са ГЕРБ, а втори са Продължаваме промяната с 16,5% , следвани от БСП с 16%, сочат данните на Алфа Рисърч.

На четвърто, пето и шесто място са три партии с минимална разлика помежду си. Това са ДБ с 10,2%, ИТН с 9,9% и ДПС с 9,8%. Под минималния праг, но близко до него остават Възраждане и Изправи се.БГ! Ние идваме.

Според изследването бившите управляващи успяват да възвърнат част от оттеглилите се от тях през юли избиратели в столицата и големите градове. Преднината им се допълва и от динамичния обмен на симпатизанти между протестните формации, който не позволява на нито една от тях д, а а се открои като безапелационен носител на промяната.

Изходът от битката за второто място ще се реши не само от възможността на двете партии да мобилизират симпатизантите си, но и от ситуативни фактори, смятат анализаторите. Според тях влошаване на ковид ситуацията и машинното гласуване крият рискове за БСП, но не са сериозно предизвикателство за привържениците на „Продължаваме промяната“. Неясният идеологически профил, казусът с двойното гражданство на Петков и по-слабата мобилизация могат да имат негативен ефект върху „Продължаваме промяната, коментират социолозите.

Относително по-ясна е ситуацията около президентските избори. Борещият се за втори мандат Румен Радев е с най-голям аванс – 46.4 процента, но и с повече трудности в сравнение с месец по-рано, отбелязват социолозите.

При втори тур балотажът ще е между Румен Радев и Атанас Герджиков. Професор Герджиков влиза в последната седмица от кампанията с подкрепа от 28.3 на сто, която идва основно от симпатизанти на ГЕРБ-СДС, представители на интелигенцията, свободните професии и академичните кръгове.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com